pierogi

Pierogi mojej Babci

Ile pierogów zwykle robi moja Babcia? Co jest potrzebne, żeby zrobić pierogi? Posłuchaj!


TRANSKRYPCJA
W sobotę idę do Babci na obiad. Na obiad będą oczywiście pierogi! Pierogi to moje ulubione polskie danie, a najlepsze pierogi na świecie robi moja Babcia. Jej pierogi są przepyszne! Babcia zwykle robi pierogi ruskie, tradycyjne. Pierogi ruskie są z ziemniakami i z białym serem. Czasami Babcia robi też pierogi z kapustą i grzybami albo z kapustą i mięsem, a od czasu do czasu robi pierogi z owocami: z jabłkami, z jagodami, a nawet z bananami. Moja Babcia zwykle robi bardzo dużo pierogów, minimum 100 albo 200! Gdy zaprasza rodzinę na obiad, zwykle robi więcej, 300 albo 400. Raz zrobiła 500 pierogów i to był jej rekord! Ja też umiem robić pierogi. Babcia mnie nauczyła, ale moje pierogi nigdy nie będą tak dobre jak jej.  Żeby zrobić ciasto na pierogi, potrzebne są: mąka, sól, olej, gorąca woda.  Żeby zrobić tradycyjny farsz na pierogi ruskie, potrzebne są: ziemniaki, biały ser, cebula, sól i pieprz. A dokładny przepis i proporcje? To tajemnica mojej Babci…

Tutaj możesz pobrać wycinankę.

Tutaj możesz pobrać ćwiczenia.

Tutaj możesz pobrać transkrypcję.

Zdjęcie:Vita Marija Murenaite

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *